Skype ARA Tours Follow ARA Tours on Facebook Follow ARA Tours on Twitter ARA Tours is lid van de Maatwerkspecialisten.
Midden- en Zuid-Amerika > Peru
Achtergronden

Peru

Ligging en grootte
Peru (officieel: República del Perú) is een republiek in Zuid-Amerika met een totale oppervlakte van 1.285.216 km2. Daarmee is Peru het vierde grootste land in Latijns-Amerika en is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland. Het land grenst aan Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten, Bolivia en Chili in het zuiden en aan de kust van de Stille Oceaan in het westen.  

Het land wordt vaak verdeelt in drie natuurlijke regio's: de Costa, de Sierra en de Selva.
De Costa, ofwel de kustlijn, wordt gevormd door een smalle strook land tussen de Stille Oceaan en de Andes. Het grootste deel van de bevolking woont in deze kuststreek. Het gebied bestaat uit vlakten en zandduinen. Ongeveer in het midden van deze kuststrook ligt de hoofdstad Lima en is met meer dan vier miljoen inwoners de grootste stad van het land. 
De Sierra, ofwel het berggebied, omvat de Andes met toppen van meer dan 6.000 meter hoog. Dit gebied bevat het grootste deel van Peru's minerale reserves. Hier leeft nog het merendeel van de oorspronkelijke, indiaanse bevolking van Peru.
De Selva bedekt het gehele oostelijk deel van het land en bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud.

Flora en fauna
In het zuidoosten van het Amazonegebied ligt één van de grootste natuurparken ter wereld, namelijk het Manu Nationaal Park. Het park beschikt over tien procent van alle vogel- en plantensoorten ter wereld en maakt deel uit van het werelderfgoed. In het park wonen tevens nog enkele indianenstammen. 

Peru heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna. Op sommige plaatsen is de woestijnachtige kuststrook vrijwel onbegroeid, op andere plaatsen bestaat de begroeiing uit struikjes en lage, doornige bomen zoals de acaciosoort algorobo. In het binnenland komt er meer vegetatie voor waaronder cactussen, vetplanten en epyfieten die zich aan rotsen en andere planten hechten, zoals bromelia's, orchideeën en tillandsia's. 

In Peru komen vele soorten apen voor, waaronder de brulaap, slingeraap, kapucijnapen, doodshoofdaapjes en vele anderen. De zadelrugtamarinis, een kleine aap met een lengte van ongeveer tweeëntwintig centimeter en zijn opvallende lange staart, komt het meest voor in Peru. De grootste en bekendste katachtige van Zuid-Amerika, de jaguar, leeft in de meest ontoegankelijke wouden en moerassen. Een veel voorkomende diersoort zijn de kameelachtigen. De vicuña en de guanaco leven in het wild en de lama en de alpaca daarentegen worden al duizenden jaren door de hooglandindianen gedomesticeerd. 

Er komen bijna 2000 vogelsoorten voor in Peru. Hier komt de grootste roofvogel ter wereld voor, namelijk de Andescondor met een spanwijdte van ca. 3 meter. In de nevelwouden komt de nationale vogel van Peru, de rode rotshaan, voor. Daarnaast leven er vele soorten reptielen en amfibieën een voorbeeld daarvan is de anaconda, een slang die wel acht meter lang kan worden. Ook leven er vele soorten kikkers, de kleurige gifpijlkikkers zijn het opvallendst. De brilkaaiman is de meest algemene krokodilachtige en de zeldzame zwarte kaaiman. 

Bevolking
Naar schatting bestaat de Peruaanse bevolking voor 47% uit raszuivere indianen, voor 32% uit mestiezen en 12% uit blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst; 3% is van Aziatische en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied terwijl blanken en mestiezen veelal aan de kust wonen, en dan nog met name in grote steden als Lima, Arequipa en Trujillo. De hooglandindianen behoren voornamelijk tot de Quechua's die onder te verdelen zijn in verschillende groepen. In de streek rond het Titicacameer wonen vooral Aymarás, een groep daarvan vormt de Uros. Zij leven op drijvende eilanden gemaakt van riet in de baai van Puno. 

Economie
De belangrijkste economische sectoren van Peru zijn mijnbouw, landbouw en visserij. Dertig procent van de bevolking leeft van de landbouw. Van oudsher is de Peruaanse economie sterk afhankelijk van de uitvoer van deze sector. De belangrijkste exportproducten zijn koper, zilver, suiker, vis en vismeel, koffie, katoen, coca en sinds enige jaren aardolie. Een groot deel van de bevolking, 40-50%, leeft onder de armoedegrens. 

Geschiedenis
Peru is een land met een rijke historie en eeuwenoude tradities. In het begin van de vijftiende eeuw heersten de Incas over het gebied van Ecuador tot Chili. De kustgebieden van Peru werden gekenmerkt door de rijkdom van de Inca's. In 1531 arriveerden de Spanjaarden onder leiding van Pizarro. In 1533 nam hij Incaleider Atahualpa gevangen, kocht hem uit en stelde hem terecht. In 1535 stichtte Pizarro de stad Lima, waar hij zes jaar later werd vermoord. Peru bleef tot 1824 in handen van Spanje. In dat jaar werd het land bevrijd door de Argentijnse generaal José de San Martín en de Venezolaan Simón Bolívar. Daardoor kon de onafhankelijkheid van Peru worden uitgeroepen. Van 1864 tot 1866 heeft Peru oorlog gevoerd met Spanje over de Peruaanse guano-eilanden (de Ballestaseilanden). Peru won deze oorlog door de hulp van Ecuador, Bolivia en Chili. Tussen 1879 en 1883 heeft Peru samen met Bolivia oorlog gevoerd tegen Chili. Deze oorlog werd ook wel de Salpeteroorlog genoemd. Dit leidde tot een verlies van winstgevende nitraatvelden in het noorden van de Atacama woestijn. 
In de jaren 80 werd de politieke instabiliteit veroorzaakt door landelijke stakingen in combinatie met een gewelddadige opstand door de Maoistische terreurbeweging het Lichtend Pad. De guerrillabeweging Tupac Amaru Revolutie Beweging (MRTA) werd in deze tijd ook steeds machtiger. In 1992 werd de leiding van beide bewegingen gevangen gezet.

 


©2020 ARA Tours B.V.  |  Disclaimer  |  Copyright