Skype ARA Tours Follow ARA Tours on Facebook Follow ARA Tours on Twitter ARA Tours is lid van de Maatwerkspecialisten.
Midden- en Zuid-Amerika > Guatemala
Achtergronden

De kleurrijke bakermat van de hedendaagse Maya’s! Voor een bezoek aan Guatemala zijn veel redenen te noemen. Naast een rijke natuurschoon met tropische wouden, valleien en prachtige meren biedt het land vele archeologische schatten, mooie tempels en een rijke cultuur. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de voormalige hoofdstad Antigua, het meer van Atitlán, de beroemde markt van Chichicastenango, de Maya-stad Tikal in het dichte jungle en de hoofdstad Guatemala-City. Ook de kleurrijke Indiaanse bevolking is een kennismaking waard. Zij brachten kunst, wetenschap en architectuur naar Centraal-Amerika en zijn bekend om hun klederdracht. Guatemala is uitstekend te combineren met andere landen in Midden-Amerika.

Geografie

Guatemala is het noordelijkste land van Centraal-Amerika. In het noorden en westen grenst het land aan Mexico, in het oosten aan Belize, Honduras, El Salvador en de Caribische Zee en in het zuiden aan de Stille Oceaan. Guatemala heeft een oppervlakte van 109.000 km² (ruim 3 keer zo groot als Nederland) en is verdeeld in 22 provincies.

Klimaat

Het klimaat is afhankelijk van de hoogte. In de lager gelegen gebieden (tot 800 m), zoals de kustvlaktes en de Petén-regio, is de gemiddelde temperatuur 25 graden en in de hoger gelegen gebieden (boven 1800 m) 15 graden. Het grootste gedeelte van het land ligt op een hoogte van 800 tot 1800 m en heeft een temperatuur van 20 graden, echter de nachten kunnen erg fris zijn. De periode van oktober tot juni wordt 'zomer' oftewel droge seizoen genoemd. Het regenseizoen oftewel 'winter' vindt plaats in de periode juni tot oktober, waarbij vaak aan het eind van de middag een flinke bui valt. De meeste regenval vindt plaats in juni en september. Toch is ook de regentijd is een goed seizoen voor een bezoek aan Guatemala, aangezien het landschap prachtig groen is.

Landschap

Qua landschap kent Guatemala een grote diversiteit. Tussen de beide oceanen liggen groen begroeide bergen, ondoordringbare jungle, mooie meren, vulkanen, tropische regenwouden en vruchtbare valleien. 1/3 deel van het land bestaat uit tropisch regenwoud. Dit dun bevolkte gebied ligt in het noorden, in de provincie Petén. Het zuiden van het land is dichtbevolkt, waarbij de steden voornamelijk in de dalen zijn gesitueerd. Het Sierra Madre gebergte doorkruist Guatemala van west naar oost. De hoogste toppen rijzen tot meer dan 3000 meter.

Het grootste meer van Guatemala is het meer van Izabal, gelegen in het oosten van het land. Het meer van Atitlán ligt op 1500 m boven de zeespiegel en wordt omringd door de vulkanen Atitlán, Tolimán en San Pedro.

De 33 vulkanen die zich in Guatemala bevinden drukken een belangrijke stempel op het landschap. De vulkanische grond is vruchtbaar en men verbouwt er maïs en andere gewassen. Verschillende vulkanen zijn nog steeds actief.

Flora & fauna

Guatemala kent een grote variëteit aan flora en fauna en is voor natuurliefhebbers een waar paradijs. Het kent meer dan 7000 plantensoorten en zo'n 600 orchideeënsoorten, waarvan 200 inheemse soorten. Ook qua fauna kent het land een grote diversiteit. In de jungle leven o.a. wilde kalkoenen, apen, wilde katten, ocelotten, poema's en prachtig gekleurde vlinders. Ook de verscheidenheid aan vogels is enorm; meer dan 900 soorten. De nationale vogel van Guatemala is de kleurrijke Quetzal.

Bevolking

Momenteel telt Guatemala ongeveer 11 miljoen inwoners. Het grootste gedeelte behoort tot de 'indios' of de 'ladinos'. De 'indios' - Indianen - leiden een traditioneel bestaan met een eigen taal, klederdracht en gewoonten. De 'ladinos' - meestal afstammelingen van Spaans en Indiaans bloed - spreken veelal Spaans en dragen westerse kleding. Door diverse veranderingen zoals modernisering van Guatemala, kleinschalige industrialisatie en verbeterde communicatie en educatie zijn de traditionele banden verzwakt. Tot op de dag van vandaag voelen de 'ladinos' zich verheven boven de 'indios', hetgeen al vaak tot spanningen heeft geleid. Ongeveer 5% van de bevolking bestaat uit blanken die de bovenlaag van de maatschappij vormen.

Guatemala-City

De hoofdstad Guatemala-City werd in 1776 gesticht, nadat Tecpán, Ciudad Vieja en Antigua door oorlog en aardbevingen moesten worden verlaten. De stad ligt op een hoogte van 1500 m in de vruchtbare Ermita-vallei en is het centrum van de regering, economie en cultuur van het land. Naast door aardbevingen gespaard gebleven koloniale architectuur biedt Guatemala-City ook moderne gebouwen en hotels.

Als gevolg van de diverse aardbevingen die ook deze stad troffen zijn, op enkele kerken na, geen koloniale gebouwen bewaard gebleven. Een van deze kerken is de Catedral Metropolitana gelegen aan het Parque Central. De kathedraal is gebouwd in een massieve barokke stijl als bescherming tegen aardbevingen en heeft een kaal interieur. De relikwieën en heiligenbeelden zijn overgebracht uit de kathedraal van Antigua nadat Guatemala-City de nieuwe hoofdstad werd.

Het Parque Central ligt in de 'oude stad' en is levendig en gezellig en trefpunt van de stad. Aan dit plein ligt ook het Nationale Paleis, dat in 1939 werd gebouwd van lichtgroene stenen. In het paleis bevindt zich een hal met prachtige muurschilderingen waarop de geschiedenis van Guatemala wordt uitgebeeld.

Guatemala-City kent een groot aanbod aan musea. De belangrijkste zijn het Museo Nacional de Arqueología y Etnología met schitterende Maya kunst uit het Pre-Columbiaanse verleden, het Museo Popol Vuh met z'n mooie collectie koloniale en folkloristische kunst uit de Pre-Columbiaanse periode en het Museo Ixchel waar oude Indiaanse klederdrachten en ceremoniële kostuums te bewonderen zijn.

Er is een grote verscheidenheid aan restaurants in de stad. Zowel de lokale als internationale keuken is ruim vertegenwoordigd. Het nachtleven is bruisend en er is van alles te vinden.

Antigua

Op ongeveer 45 minuten rijden van Guatemala-City ligt Antigua. De stad ligt in een diep dal en wordt omringd door de vulkanen Agua, Fuego en Acatenango, welke een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Antigua.

Na diverse vulkaanuitbarstingen en aardbevingen werd Antigua in 1773 volledig verwoest door de grote aardbeving. Tot dan toe was het de hoofdstad van het land met zo'n 80.000 inwoners. Ondanks de aardbevingen is veel pracht en praal bewaard gebleven. De stad heeft een koloniale sfeer met kerken, kloosters, paleizen en pleinen. In 1979 werd Antigua door UNESCO tot 'monument van Amerika' verklaard.

In het centrum van de stad ligt het Parque Central, tegenwoordig een schaduwrijke plek met bankjes en een fontein. Aan het Parque Central liggen het El Palacio Real Cabildo (het gemeentehuis), het Palacio de los Capitanes Generales dat vanwege zijn massieve bouwwijze en enorme omvang één van de markantste gebouwen van Antigua is en de rijk versierde façade en resten van de Catedral.

Andere bezienswaardigheden van Antigua zijn o.a. de ruïnes van La Recolección, die een goed beeld geven van wat een aardbeving teweeg kan brengen en het grotendeels gerestaureerde kloostercomplex Nuestra Señora de la Merced met z'n prachtige fontein die destijds als een waar meesterwerk werd gezien.

In de Paasweek vinden grootse religieuze vieringen plaats. De straten worden bedekt met ingewikkelde tapijten van bloemen en gekleurd zaagsel. Op Goede Vrijdag wordt de kruisgang van Christus opgevoerd, waarbij alleen de deelnemers aan deze processie over deze tapijten mogen lopen. Ook op Sacramentsdag en de dagen voor Kerstmis worden kleurrijke processies gehouden.

Chichicastenango

Het dorp Chichicastenango met ca. 3000 inwoners ligt op 145 km van Guatemala-City op een hoogte van 2250 meter. Chichicastenango is een magische plaats omdat hier de traditionele mystieke gewoontes van de Indiaanse bevolking nog zichtbaar zijn. Aan het marktplein staat de uit 1540 daterende Santo Tomás kerk. Deze kerk is gebouwd op overblijfselen van een Maya-tempel; de offersteen op de derde trede van de trap naar de kerk is hier een overblijfsel van. Op deze trap wordt wierook gebrand en vinden diverse ceremonies plaats. Bezoekers mogen de trappen niet betreden en dienen de kerk, i.v.m. de ceremonies, via de zij-ingang binnen te gaan.

Voor de meeste bezoekers is de op donderdag en zondag gehouden markt de belangrijkste attractie. Al zeer vroeg in de ochtend komen Indianen vanuit de omgeving om hun waren te verkopen. Zij vervoeren hun koopwaar in gigantische vrachten op het hoofd. De specialiteiten zijn houten maskers, sieraden, beeldjes en ceintuurs. Ook de prachtig geborduurde en geweven kleding in fel gekleurde tinten is hier te koop.

De groentemarkt, links naast de Santo Tomás kerk, is ook zeker een bezoek waard. De sfeer is er authentiek en er zijn weinig tot geen toeristen.

Panajachel

Deze toeristenplaats, gelegen aan het meer van Atitlán, ligt 147 km van Guatemala-City op een hoogte van 1570 meter. Bezienswaardig is o.a. de originele façade van de door Franciscanen gebouwde kerk, hetgeen een juweel van koloniale stijl is. Verder biedt Panajachel veel winkels en stalletjes met textiel en andere souvenirs. Vanuit Panajachel kunt u boottochten maken over het meer o.a. naar de omringende Indianendorpen Santiago Atitlán en San Pedro la Laguna, aan de voet van de San Pedro vulkaan.

Het meer van Atitlán met een oppervlakte van 130 km² wordt wel één van de mooiste meren ter wereld genoemd. Aan de zuidelijke oever van het meer liggen 3 vulkanen; te weten de San Pedro, de Tolimán en de Atitlán. De noordkant wordt omringd door een 1000 m hoog gebergte. Door vulkaanuitbarstingen zijn de rivierdalen afgesloten en vindt afwatering door middel van ondergrondse doorsijpeling plaats. Het gebied rond het meer is erg kleurrijk. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat variëren de kleuren van de lucht en het water.

De bewoners van de omringende Indianendorpen, waarvan de meeste namen zijn afgeleid van apostelen, zijn afstammelingen van de Maya's. Een aantal dorpen zijn modern; men spreekt Spaans en de traditionele klederdracht is verdwenen, en andere dorpen kennen nog steeds het rijke traditionele leven.

Quetzaltenango

Deze tweede stad van Guatemala ligt prachtig aan de voet van de Santa María vulkaan. Het departement Quetzaltenango is één van de dichtst bevolkte gebieden van Guatemala. Quetzaltenango, met ca. 60.000 inwoners, is het middelpunt van het hoogland. Met z'n smalle stijgende en dalende straatjes doet de stad ietwat provinciaals aan. Echter, de oude charme van een koloniale stad en de Indiaanse en Spaanse manier van leven vormen een prima combinatie met de moderne levenswijze. Op cultureel gebied speelt de stad een belangrijke rol, daar veel van de beste kunstenaars van Guatemala in deze stad hebben gewoond. De neoklassieke architectuur geven Quetzaltenango, in tegenstelling tot Guatemala-City, allure.

In het centrum bevindt zich het plein Parque Centro América, één van de mooiste pleinen van Guatemala met gebouwen uit het begin van de 20e eeuw. Naast regeringsgebouwen en banken ligt aan het plein ook de Catedral met zijn dikke massieve muren en de in neoklassieke gebouwen ondergebrachte Palacio Municipal (gemeentehuis) en het Casa de Cultura del Ocidente (natuurhistorisch museum). De markt en het busstation zijn ook zeker een bezoek waard, waarbij de vele activiteiten een goed beeld geven van de commerciële betekenis van Quetzaltenango. In de omgeving van Quetzaltenango bevinden zich warmwaterbronnen en actieve vulkanen.

Huehuetenango

De stad Huehuetenango is een provincieplaats met 20.000 inwoners, gelegen in het gelijknamige departement. Qua landschap is dit departement zeer gevarieerd; hoge bergtoppen, droge vlaktes, dichte jungle, ravijnen, dalen, meren en uitgestrekte bossen. Quetzaltenango ligt op een hoogte van 1900 m en ten noorden van de stad verrijst het Cuchumatanes gebergte, het hoogste van Guatemala.

Het centrale plein vormt het rustige centrum van de stad, dat jarenlang onveranderd is gebleven. Boven de trottoirs rondom het plein zijn arcadebogen. Het plein wordt omringd door het Alcadia Municipal (gemeentehuis) en de neoklassieke Catedral. Er is elke dag markt in Huehuetenango, maar vooral op donderdag en zondag is deze een bezoek waard.

Archeologische bezienswaardigheden

De Maya-cultuur vormt een belangrijk onderdeel van de samenleving van Guatemala. In en rondom het laagland van Petén vond de Maya-cultuur haar hoogtepunt en om die reden mag Guatemala zeker 'het land van de Maya's' genoemd worden.

De voorouders van de Maya's kwamen rond 2500 voor Chr. waarschijnlijk via de Beringstraat uit Azië en vestigden zich langs de oevers van meren en rivieren in Centraal-Amerika. Gedurende de daarop volgende 2000 jaar ontwikkelden zij zich van een cultuur van jagers en verzamelaars naar een landbouwcultuur. Door het ontwikkelen van eenvoudige stenen voorwerpen ter bevordering van de productie in de landbouw, werd een basis gelegd voor de latere kunstwerken.

In Guatemala liggen de Maya-steden tussen de Usamacinta-rivier in het westen en de Motagua-rivier in het oosten. De meeste van deze steden liggen echter nog onder het tropische oerwoud verscholen. Tot op de dag van vandaag blijft het een raadsel waarom de Maya-cultuur zich in een dergelijk ontoegankelijk gebied tot een zo intellectueel niveau ontwikkeld heeft. De Maya-steden zijn testamenten van de organisatorische, architectonische en artistieke vaardigheden van de Maya-cultuur. In de 9e eeuw werden de steden geleidelijk verlaten en verdween deze cultuur. Over het hoe en waarom tast men nog steeds in het duister.

Tikal

Tikal is de grootste Maya-stad. Deze stad ligt ca. 300 km ten noorden van Guatemala-City op een hoogte van 250 m. Tegenwoordig is Tikal onderdeel van een nationaal park van ruim 350 km². Niet alleen de bouwwerken van de oude Maya's, maar ook de junglepracht van de Petén maken grote indruk. Van de ongeveer 10.000 gebouwen zoals tempelpiramiden, paleizen, huizen, terrassen en badhuizen is nog maar een klein gedeelte opgegraven.

In 1848 werd Tikal 'ontdekt' door kolonel Modesto Méndez en Ambrosio Tut. De Britse archeoloog Alfred Maudslay wekte met foto's van Tikal gemaakt tijdens zijn wetenschappelijk onderzoek, internationale interesse. In jaren 20 en 30 van de vorige eeuw ontcijferde de Amerikaan Sylvanus G. Morley de voorkomende hiërogliefen, hetgeen leidde tot grote opgravingen. Sinds die tijd wordt er archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Tikal is vooral bekend om zijn grote piramide-vormige tempels. De Gran Plaza wordt gedomineerd door Tempel I oftewel Tempel van de Grote Jaguar en Tempel II oftewel Tempel van de Maskers. Ook de Noord Acropolis en Centrale Acropolis, 2 enorme complexen, grenzen aan de Gran Plaza. Ten westen van de Gran Plaza bevinden zich de Tempel van de Jaguar Priester en de Tempel van de Tweekoppige Slang. Vanaf deze laatste piramide heeft u een prachtig uitzicht over de dichte jungle. Tempel V ligt ten zuidwesten van de Gran Plaza. In Tikal zijn eveneens 5 straten zichtbaar, welke tijdens processies werden gebruikt. In 1979 werd Tikal door UNESCO tot Erfgoed van de Mensheid verklaard.

Ceibal

Teobert Maler was de eerste archeoloog die in 1895 en 1905 een bezoek bracht aan deze plaats en het Ceibal noemde, naar aanleiding van de grote hoeveelheid Ceiba-bomen. Centraal gelegen aan de westkant van de La Pasion rivier was Ceibal een centrum voor handel en transport. Zeker tijdens de laatste klassieke periode van de Maya-cultuur (550 - 900 na Chr.) verwierf deze stad hierdoor veel macht.

Ceibal bestaat uit een ceremonieel centrum verdeeld over 3 hoge heuvels, van elkaar gescheiden voor diepe ravijnen. Iedere heuvel heeft een groot aantal gebouwen die groepen A, B, C en D worden genoemd.

Quiriguá

De ruïnes van Quiriguá bevinden zich in het oosten van Guatemala, het Caribische gedeelte. Quiriguá is een armoedig plaatsje met ca. 1500 inwoners en een verzendingsplaats van bananen. De ruïnes bevinden zich ca. 3 km buiten de stad, in een prachtig woud met Ceiba en Amate-bomen waarin vele vogels huizen.

In het park, dat in de jaren 1930 nog temidden van echt oerwoud lag, bevindt zich de Plaza Ceremonial waarin en waaromheen de ruïnes van de heiligdommen staan. Deze ruïnes bestaan uit 3 groepen A, B, en C, en werden op een heuvel en aan de rivier de Motagua gebouwd. Quiriguá heeft geen grote piramides en er zijn weinig gebouwen bewaard gebleven, maar de monolitische monumenten (stèles, altaren en zoömorfen) behoren tot de mooiste beeldhouwwerken van de Maya's.

Copán

De Maya-stad Copán ligt in het westen van Honduras, op 11 km van de grens met Guatemala. Copán is de meest zuidelijke Maya-stad en de plaats waar de Maya-kunst haar hoogtepunt bereikte. Dit is te zien aan de ruïnes die tot de beste exemplaren van de klassieke Maya-periode behoren. Vooral de decoratieve kunst, die terug te vinden is in de stèles, tempels en trappen, is in Copán sterk ontwikkeld.

Het complex, waarvan de ligging werd bepaald door de loop van de Copán-rivier, bestaat uit tempels, stenen figuren, grote publieke pleinen en een sportveld. Het ceremoniële centrum beslaat ca. 30 ha. Uniek zijn de 21 gebeeldhouwde zuilen van ca. 3 meter hoog.

Het archeologisch museum van het complex herbergt voorwerpen die in Copán zijn opgegraven en geven een goed beeld van wat met primitieve middelen tot stand is gebracht.

De kleurrijke markten van Guatemala

Naast de archeologische bezienswaardigheden is Guatemala ook bekend om zijn kleurrijke markten. Dit is grotendeels te wijten aan de kleurrijke kleding. In de hooglanden besteden de vrouwen dagelijks enkele uren aan het spinnen van garen, het weven van prachtige gekleurde stukken stof en het naaien hiervan tot kledingstukken. Elke stad of dorp heeft zijn karakteristieke dessins en symbolen. De betekenis van de symbolen is helaas verloren gegaan en de wevers gebruiken ze tegenwoordig alleen uit gewoonte.

Op marktdagen komen de Indianen vanuit de omgeving van de dorpen om hun waren aan te bieden. De meegebrachte waren worden meestal met de zogenaamde 'mecapal' vervoerd. Dit is een soort hoofdband waarmee de goederen op de rug of het hoofd op hun plaats worden gehouden. De vrouwen gebruiken vaak een hoofddoek als kussentje voor het vervoeren van manden en kruiken op hun hoofd.

Zunil

Zunil, genoemd naar de uitgedoofde vulkaan waarop het ligt, is een schilderachtig dorp met ca. 5000 inwoners. Zunil wordt gedomineerd door een grote witte koloniale kerk met een prachtig versierde façade. De markt die op zondag wordt gehouden, vindt plaats op het plein voor deze kerk.

Deze markt is zeer kleurrijk en vooral de kleuren van de prachtige rokken en huipiles (traditionele blouses van de Indiaanse vrouwen) springen eruit.

De specialiteit van deze markt is de 'tocoyale', een band die door vrouwen op het hoofd gedragen wordt. Het haar wordt om de band gewikkeld. Aan het einde van de band zitten twee pompoenen, die langs het hoofd in de band worden gestopt.

San Francisco el Alto

Vanuit het schilderachtige San Francisco, gelegen op 2600 m hoogte, heeft u een prachtig uitzicht over het brede dal van Quetzaltenango. De vulkanen Santa María, Cerro Quemado en Zunil zijn te bewonderen.

Op vrijdag is het marktdag en wordt het stadje bezocht door handelaren uit heel Guatemala. Specialiteit van deze markt zijn de dekens uit Momostenango. Deze zware Indiaanse wollen dekens worden op grote trapgetouwen geweven. De verfstoffen die gebruikt worden zijn natuurlijk. Als de deken klaar is wordt deze gewassen in zwavelhoudende warmwaterbronnen, waardoor de wol zachter wordt en de overtollige verf verdwijnt. Daarna worden de dekens in de straten uitgespreid om te drogen in de zon. Dit zorgt voor een zeer kleurrijk geheel.

Sololá

Sololá ligt op ruim 2000 m hoogte vlakbij het meer van Atitlán. De stad werd in 1547 gesticht en is de hoofdstad van het gelijknamige departement. De ruïnes van de oorspronkelijk nederzetting, Tzoloyá genaamd, bevinden zich een paar kilometer ten noorden van de stad.

De marktdagen van Sololá zijn dinsdag en vrijdag. Vooral op vrijdag is het een drukte van belang als veel mensen uit de regio naar deze plaats komen om hun waren te verkopen en zelf inkopen te doen. De markt is voornamelijk een Indiaanse markt, waarbij Indiaanse producten aan Indianen worden verkocht. De verkoop vindt op een traditionele manier plaats en de meeste producten hebben dan ook hun eigen plek op het marktplein. De markt van Sololá kan met recht een van de meest authentieke markten genoemd worden.


©2020 ARA Tours B.V.  |  Disclaimer  |  Copyright