Skype ARA Tours Follow ARA Tours on Facebook Follow ARA Tours on Twitter ARA Tours is lid van de Maatwerkspecialisten.
Midden- en Zuid-Amerika > Ecuador
Achtergronden

Ecuador

Ligging en grootte

De republiek Ecuador ligt het noordwesten van Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van ongeveer 272.000 km². Het land grenst in het noorden aan Colombia, in het oosten en zuiden aan Peru, en in het westen aan de Stille Oceaan. De hoofdstad van Ecuador is Quito, waar ongeveer 1.500.000 mensen wonen, wat neerkomt op 11,1% van de totale bevolking van 13.500.000. Het land is genoemd naar de evenaar (in het Spaans: ecuador), die het land doorsnijdt. De hoofdstad van Ecuador is Quito met ongeveer 2.385.000 inwoners. Van west naar oost bestaat het land uit 4 verschillende streken; van een dichtbevolkte kuststreek, het hoogland van de Andes tot aan het laagland van de Oriente, waar zich tot aan de grens met Peru een tropisch regenwoud bevindt. Tot de 4e streek behoort de westwaarts gelegen eilandengroep “de Galápagos eilanden” met hun beschermde dierenwereld.

Flora en Fauna

Het kleine Ecuador heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna: tropische regenwouden, mangrove, tropische droge bossen, nevelwouden, parámos (boven de 3500 meter) en de savanne. Tevens beschikt het land over meer dan 25.000 plantensoorten, waar er ieder jaar meer van ontdekt worden. In het regenwoud zijn diverse ecosystemen te vinden. De jungle bij de Andes is heuvelachtig met snelstromende riveren en watervallen en dieper in het amazone gebied bevinden zich vloedbossen met lagunes. Ecuador beschikt verder over een aantal hoge vulkanische bergen, waaronder de niet meer actieve vulkaan de Chimburazo, met een hoogte van 6310 meter. De vulkaan die nu nog steeds actief is, is de Cotopaxi, gelegen op 5897 meter hoogte. De hoogste waterval van Ecuador is de San Rafael waterval, gelegen te Quijos met een hoogte van 145 meter.

Bevolking

Zoals eerder vermeld wonen er in Ecuador zo’n 13 miljoen mensen, die onderverdeeld zijn naar ras. De Indianen en de mesties (blank en indiaans bloed) zijn het meest vertegenwoordigd, namelijk allebei met 40%, hiernaast is 15% blank en circa 5% zwart en Aziatisch. Ondanks dat de indianen één van de grotere bevolkingsgroepen van Ecuador vormen, staan zij laag op de sociale ladder. De blanken, de machtigste bevolkingsgroep van Ecuador en de mesties beschouwen de indianen over het algemeen als tweederangsburgers. Qua leefgebieden zijn hierdoor ook de verschillen. Op het platteland woont voornamelijk de Indiaanse bevolking. De blanken en de mestizo wonen voornamelijk in de steden Quito en Cuenca. Kleine zwarte gemeenschappen komen voor in de provincies Esmeraldas en Imbabura.

Economie

Tot het begin jaren zeventig was Ecuador één van de minst welvarende landen van Zuid-Amerika, aldus het landenweb. In de jaren ’70 ontdekte Texaco dat het land beschikte over grote oliereserves, waarop de economie nu draait. Ook garnalen en bananen zijn belangrijke exportproducten van Ecuador maar evenals de olie afhankelijk van de wereldmarktprijzen en dus zeer veranderlijk en hierdoor kwetsbaar. Een andere belangrijke economische activiteit vormt het toerisme. Volgens Geert Willems lag de gemiddelde groei van het aantal toeristen op 10% per jaar. Voor de Galápagos eilanden is in 1995 een maximum gesteld voor het aantal bezoeken aan deze eilanden, namelijk 75.000 bezoekers per jaar. In 2005 kwamen er ongeveer 50.000 a 60.000 bezoekers naar de eilanden, waarvan één kwart uit Ecuador zelf.

Geschiedenis

Voor 1531 leefden er in Ecuador Indianen, namelijk de Caras, voornamelijk aan de kust en de Quitus in de hooglanden. In de 15e eeuw hebben de Inca’s, een andere indianenstam zich gevestigd in Ecuador. De toenmalige Inca leider stierf in 1529 en heeft de macht toen overgedragen aan 2 mannen; Huascar die het zuiden in bezit kreeg en Atahualpa, die het noorden in bezit kreeg. Huascar werd gevangen genomen door Atahulpa, waarna de aanhangers van Huascar de Spanjaarden onder leiding van Fransisco Pizarro naar Ecuador toe lokten om Atahulpa af te zetten. Hierna werd de bevolking van Ecuador uitgedund nadat zij door hard werken voor de Spaanse kolonisten ernstig verzwakt was geraakt. In 1809 ontstond voor het eerst de drang naar de onafhankelijkheid van Spanje. Het duurde nog 13 jaar voordat de onafhankelijkheidsstrijders het Spaanse leger versloegen. Het land heeft zich vervolgens aangesloten bij de Republiek Groot-Colombia totdat de republiek in 1830 uit elkaar viel. Ecuador is vanaf 1830 een onafhankelijke republiek. De hierop volgende jaren kenmerken zich als instabiel. Er zijn diverse dictatoriale regimes aan de macht geweest totdat de olieexport af begon te nemen. In 1979 kwam er toen voor het eerst een democratische regering aan de macht, maar die kampte met inflatie, schulden en een grote economische crisis. De hierop volgende jaren werden beheerd door presidenten die tot doel hadden de corruptie te bestrijden. De laatste staatsgreep heeft plaatsgevonden in april 2005.

De vier streken

De Hooglanden

De Andes vormt een bergketen in het midden van het land die uitstrekt van Noord naar Zuid Ecuador. Het gebied van de Andes is een vulkanengebied, waar enkele actieve vulkanen voorkomen. De Cotopaxi is ’s werelds hoogste nog actieve vulkaan (5897 meter). In het hooggebergte van de Andes bevindt zich de hoofdstad Quito, die wordt omgeven door bergtoppen. Het koloniale Quito werd in 1978 door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed locatie. In het centrum van Quito bevinden zich diverse musea, kerken en kunstgalerieën. In het zuidelijke gedeelte van de Andes bevindt zich de stad Cuenca, bekend om de productie van de Panama hoeden. Cuenca is een rustige koloniale stad met veel Franse invloeden en is tevens uitgeroepen tot werelderfgoed locatie door Unesco in 1999. Ten noorden van Cuenca bevinden zich de Ingapirca ruïnes. Tevens treft men in het zuiden van de Andes, in de vallei Baños de Cuenca en de Vilcabamba, warmwaterbronnen. Baños geldt tevens als bedevaartsoord, waar in oktober honderden Ecuadorianen naar toe gaan om de maagd der Mirakelen te aanbidden.

De Kust

Ten westen van het Andesgebergte liggen de laaglanden. In dit gebied is de grond heel vruchtbaar, waardoor deze wordt gebruikt voor de landbouw. In de laaglanden bevindt zich de grootste stad van Ecuador, Guayaquil, bekend om haar visserij (de grootste haven van Ecuador) en tevens de meest geïndustrialiseerde stad. De culturen in de kust zijn heel divers; in het noordelijke gedeelte van de kust, bij Esmeraldas, zijn de invloeden van de Afro-Ecuadoriaanse invloed zeer sterk, bij Puerto Lopez is de cultuur van Agua Blanca voornamelijk zeer ontspannen en in Guayaquil en Montanita heerst er iedere dag een feeststemming. De Pacifische kust bestaat uit vele mangroves, tropische wouden en ongerepte lange stranden. Ten noordwesten van de stad Guayaquil bevindt zich het enige nationale park, Machalilla, op het eiland Isla de la Plata, ook wel de kleine Galápagos genoemd. Tussen juni en september komen hier de bultrugwalvissen voor.

Het Amazonegebied

Ten oosten van het Andes gebergte ligt het Amazonegebied van Ecuador, ook wel El Oriente genoemd. Dit gebied bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud, waar vele jungle excursies worden aangeboden in de vorm van wandelingen, observeren van vogels en dieren en kano tochten. In het amazone gebied leven de Shuar indianen in kleine indianengemeenschappen, die hun tradities in ere houden (aan deze gemeenschappen kan ook een bezoek worden gebracht). Naast het tropische regenwoud kenmerkt dit gebied zich door brede rivieren en lage bergketens. In het directe gedeelte naast de Andes, het upper amazone basin, kan men kajakken, raften, een bezoek brengen aan een waterval en aan diverse grotten. Oostelijker gelegen zijn de laagvlakten waar de kans op het zien van wilde beesten groter is dan in het upper amazone basin.

Galápagos eilanden

Deze unieke eilanden, ontstaan door een vulkanische uitbarsting, liggen in de beschermde archipel en bestaan uit 13 grote eilanden, 6 kleinere eilanden en 40 kleine eilandjes. Doordat de Galápagos eilanden in een actief vulkanisch gebied liggen zijn de eilanden continue aan verandering onderhevig. Door de grote variëteit aan diersoorten, die slecht op de Galápagos voorkomen, staan de eilanden onder toezicht van de UNESCO. Op het eiland Santa Cruz bevindt zich het “Charles Darwin onderzoekscentrum”, waar reuzenschildpadden gefokt, grootgebracht en daarna uitgezet worden in de natuur. De dieren die op de Galápagos eilanden leven kennen geen natuurlijke vijanden, hoewel ontsnapte huisdieren van de lokale bewoners een bedreiging kunnen vormen. Volgens de evolutie theorie van Darwin “the survival of the fittest” zijn de dieren helemaal aangepast aan hun huidige leefomgeving en behoren ze tot de unieke dierenwereld van de Galápagos.

Vanaf 1960 kwam het toerisme op gang, mede door Darwin’s onderzoekscentrum dat door de overheid is opgezet. Mochten er in de jaren ’60 maximaal 1000 toeristen de eilanden bezoeken, tegenwoordig worden de eilanden door circa 60.000 toeristen per jaar bezocht. In totaal zijn er op de Galápagos eilanden twee vliegvelden en ongeveer 30 hotels. Het aantal hotels mag echter niet meer uitgebreid worden, aangezien er teveel natuur verloren gaat. Ook groeit het aantal inwoners van de Galápagos eilanden ieder jaar met 10% om de toeristenstromen te kunnen ondersteunen. Wel moet elke bezoeker aan het eilandengebied een fors, maar noodzakelijk toegangsbedrag betalen van ongeveer USD 100, wat geïnvesteerd wordt in het eiland.


©2019 ARA Tours B.V.  |  Disclaimer  |  Copyright