Skype ARA Tours Follow ARA Tours on Facebook Follow ARA Tours on Twitter ARA Tours is lid van de Maatwerkspecialisten.
Cuba > Cuba
Achtergronden

Cuba behoort tot de Grote Antillen en is met een oppervlakte van 110.922 vierkante kilometer het grootste eiland van het Caribisch gebied, dat wil zeggen dat het eiland in oppervlakte ongeveer tweeënhalf keer zo groot is als Nederland. Het eiland is langgerekt en heeft de vorm van een krokodil. Ten zuiden van Cuba ligt het eiland Jamaica, terwijl u ten oosten van Cuba de staat Haïti kunt vinden. Het noorden van Cuba grenst aan de straat van Florida en ligt slechts 130 km van Florida verwijdert. Ten oosten van de straat van Florida kunt u de Bahama's vinden.

Op Cuba kunt u kennis maken met een betoverend landschap bestaande uit grillige rotskusten, met suikerriet beplantte vlakten, parelwitte stranden en hoogoprijzende berggebieden met als hoogste top de Pico de Turquino (2005 m) in de Sierra Maestra in het oostelijk deel van het eiland. Andere bergketens zijn de Sierra de los Organos in het westen en de Sierra del Escambray in het midden van het eiland. Op de aanwezige hooglanden plant men koffie. De fraaiste fijnkorrelige zandstranden vindt u langs de noordkust. Er zijn er niet minder dan 289, in lengte variërend van enkele tientallen meters tot een lengte van enkele kilometers.

Ten noorden en zuiden van het hoofdeiland liggen enkele exotische eilandjes. U vindt hier duingebieden, heuvels, bossen en wederom fraaie zandstranden. De meeste toeristen varen naar de noordelijke eilandjes, maar in toenemende mate mag ook het ten zuiden van Cuba gelegen eiland Cayo Largo zich in een groeiende belangstelling verheugen.

In Cuba heerst een subtropisch klimaat met het gehele jaar dagtemperaturen die variëren tussen de 25 en 30°C. Het eiland kent twee seizoenen: de droge tijd en de regentijd. De regentijd loopt van juni tot er met november, maar ook dan komt de zon na een stevige regenbui al weer snel tevoorschijn. In het westen regent het iets meer dan in het oosten. In de maanden september tot november wordt Cuba incidenteel geteisterd door een orkaan.

Havana

Cuba's hoofdstad Havana ligt aan de monding van een baai en heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. De stad kent een nieuw stadsdeel met veel hoogbouw en een oud stadsdeel, "Havana Viejo", met imponerende in Spaanse barok opgetrokken monumentale gebouwen. Cultuur-historisch gezien is de in 1519 gestichte hoofdstad, de meest interessante stad van het Caribische gebied.  Niet voor niets werd Havanna door de UNESCO tot cultureel erfgoed van de mensheid bestempeld.
Haar koloniale gebouwen, talrijke musea, rijke geschiedenis, couleur locale en bruisende nachtleven doen deze benaming alle eer aan.
Er is weinig verkeer, waardoor een lange wandeling door de stad langs schitterende monumentale gebouwen, kerken en paleizen beslist aan te raden is.

Belangrijke bezienswaardigheden in Havana zijn o.a.:  

-     Finca Vigia, het huis waar de beroemde schrijver Ernest Hemingway woonde;

-     Castillo de la Fuerza, gebouwd in de 16e eeuw om de stad te beschermen tegen piraten. Op de toren staat het bronzen beeld van Doña Inés de Bodadilla, een gouverneur van Cuba;

-     Castillo del Morro, gebouwd in 1589 en gelegen aan de poort van de haven;

-     Museum Nacional; met haar collectie Engelse, Spaanse en Cubaanse meesters;

-     de Botanische tuin.  

Beslist de moeite waard is de kunstmarkt, die elke zaterdag op Plaza de la Catedral te bezoeken is. Catedral Square, met zijn gezellige winkeltjes en kunstgalerieën, biedt goede winkelmogelijkheden. Het leven van Havana speelt zich niet alleen overdag af, 's avonds is er rum, rumba en veel swingende muziek, iets wat u zeker niet mag missen. Beroemd is het café-restaurant Bodeguita del Medio aan de Calle Empredado. Het café verkeert nog in staat als in de tijd toen schrijver Ernest Hemmingway er zijn "Cuba Libre" dronk. Een andere bar waar u een heerlijke "mojito" kunt drinken, is de Floridita. Daarna kunt u heerlijk swingen in de supermoderne discotheek Comodoro, in Club 38 of in de wereldberoemde nachtclub Tropicana.Iedere zaterdagavond wordt de Rumba-Saturday gevierd met Cubaanse muziek en dans, waar jong en oud aan meedoen.  

Vanuit Havana kunt u excursies maken naar:

-     de vissersplaats Cojimar;

-     het Escambray gebergte, met de krokodillenfarm in Guama (186 kilometer ten zuidoosten van Havana);

-     de Varkensbaai, waar Cubaanse bannelingen met behulp van de CIA in 1961 een mislukte invasie uitvoerden;

    de Viñales Valley, met grotten waarin vroeger de Indianen leefden en waar prehistorische muurschilderingen te zien zijn.  

Ook bestaat de mogelijkheid om de op drie na oudste stad van Cuba, Trinidad, te bezoeken.

Deze koloniale stad werd gesticht door de Spanjaard Diego Velasquez en bezit vele koloniale monumenten en musea. Het strand bij Trinidad, Ancon Beach, is absoluut de moeite waard, vanwege de prachtige ligging.

Varadero

Varadero ligt op een smal schiereiland, ongeveer 140 kilometer ten oosten van Havana. Het ligt in de provincie Matanzas en heeft stranden die tot de mooiste in het Caribische gebied behoren. Het oude dorpscentrum bevat enkele restaurantjes, bars en winkeltjes. Varadero bezit meerdere discotheken, nieuw is de recent geopende discotheek van hotel Tuxpan. Eén van de meest bezochte cabarets van Varadero is Cabaret Continental (in hotel Internacional).

Tegenwoordig is Varadero, met een wit zandstrand van maar liefst 20 kilometer lang, de bekendste badplaats van Cuba. Het overbekende strand van Varadero heeft de naam "Playa Azul", het blauwe strand. Dit lange zandstrand wordt omschreven als een van de mooiste ter wereld, waar duikers hun hart op kunnen halen in het heldere, rustige kristalblauwe water met koraalriffen en gezonken schepen. Playa Azul is zeer geschikt voor beginners om te leren diepzeeduiken. 

Varadero staat bekend als het watersportcentrum van Cuba.
Er is een surf- en zeilschool aanwezig waar beginners les kunnen krijgen van Engels sprekende instructeurs. Het huren van roeiboten, zeilboten en surfplanken is geen probleem. De snorkelaars en diepzeeduikers kunnen in Varadero dan ook uitstekend terecht. Enkele hotels geven lessen voor beginners. Ook biedt Varadero gelegenheid tot paardrijden, waterskiën en tennis. 

Trinidad
Trinidad werd in 1514 gesticht en wordt ook wel de koloniale suikerhoofdstad genoemd. De rijke suikerrietcultuur van de stad heeft dit imago gevormd. In Trinidad vindt men kleurrijke huizen, smalle straatjes, echte Cubaanse muziek en een schitterend aanbod  in architectuur.

Pinar del Rio
De provincie Pinar del Rio bevindt zich in het hart van de tabaksstreek. Hier worden de beste Cubaanse sigaren geproduceerd. Een bezoek aan een sigarenfabriek is aan te raden. Daarnaast biedt het lieflijke dorpje Viñales prachtige plaatsen, zoals de Viñales Vallei. 

Santa Clara
Santa Clara is de laatste rustplaats van de beroemde revolutionair Che Guevara. In het museum en mausoleum kan men meer te weten komen over het interessante leven van ‘Che’.  


Santa Lucia (3 uur rijden vanuit Holguín)

Santa Lucia is een klein dorpje bij de flamingo's aan de lagune met vooral zandstrand, zee, koraal en hotels. Restaurantjes bevinden zich in St. Lucia en bij Cocos Beach. Vanuit de hotels gaat er iedere dag een bus naar Cocos Beach voor een dag op het strand.
Heel leuk om het geluier aan het strand of het zwembad te onderbreken, is een tocht naar de "Granjita Adelaida" voor een typische Cubaanse lunch (heel varken aan het spit). De in 1514 gestichte stad Camagüey ligt vlakbij Santa Lucia. Het centrum vormt een prima doelwit voor toeristen die authentiek (koloniaal) Cuba willen proeven. Interessante bezienswaardigheden in deze stad zijn o.a. Casa de la Trova, Palacio de Justicia en Teatro Principal. Een bezoek aan het ballet van Camagüey is beslist aan te bevelen.

Guardalavaca Beach

Op ca. één uur rijden van Holguín, de hoofdstad van de provincie Holguín, ligt Guardalavaca Beach. Guardalavaca is een toeristische urbanisatie met een gezellig strand met enkele prima hotels. De stranden zijn van goede kwaliteit en intiem door rotspartijen en veel palmen. Eén van de mooiste wegen van Cuba leidt hier vandaan naar het stadje Banes, waar een interessant Indiaans museum is.  

Tips:

-     Het dorp Banes met het museum Indocubano (gelegen bij Piron ten zuiden van Holguín)

-     Finca las Manacas: hier leefde de familie Fidel Castros, zij leefde van een suikerplantage

-     Sierra Cristal: een beschermd natuurgebied met de waterval Guyabo en het prachtige wandelgebied Pinares de Mayari

Santiago de Cuba

Direct gelegen aan de voet van de Sierra Maestra ligt de 350.000 inwoners tellende stad Santiago de Cuba. Deze stad heeft een grote rol gespeeld bij het verkrijgen van de onafhankelijkheid van Cuba. Tot het jaar 1548 was deze stad de hoofdstad van Cuba. Santiago de Cuba is zowel historisch, cultureel als commercieel gezien erg belangrijk, bijna nergens treft men zoveel verschillende nationaliteiten als hier. De stad is voorzien van vele imposante straten en pleinen met veel Spaanse barok.

Interessante bezienswaardigheden in Santiago de Cuba zijn o.a.:

-     Museum van de 26ste Juli;

-     Museum van de "Pirateria";

-     Palacio van Diego Velasquez, met het museum voor de koloniale kunst;

-     de sigarenfabriek

-     Fábrica de ron; de rumfabriek

-     de Moncadakazerne;

-     Castillo Morro, gebouwd in 1640 en gelegen aan de baai van Santiago de Cuba.

     Het bedevaartsoord “El Cobre”,omringd door prachtige gebergte.  

Hoogtepunt is een boottocht door de Baai van Santiago. Men kan aanleggen om bij een visrestaurantje op Cayo Granma de overheerlijke mosselsoep, stokvis en gevulde kreeft te nuttigen. 's Avonds op het prachtige Plaza Céspedes komen de mensen elkaar tegen. In hotel Versalles, vlakbij de luchthaven, wordt elke avond een groots opgezette Tropicana-show in de buitenlucht gegeven, die voor iedereen toegankelijk is. In de omgeving van Santiago de Cuba treft men opmerkelijke attracties zoals het Baconao-Nationaal Park, waar Fidel Castro zich verschool. In dit park bevindt zich "Valle de la Prehistorica", een vallei met tientallen imposante betonnen modellen van dieren uit de prehistorie. Niet ver van deze vallei treft men een klein automuseum in de openlucht aan, waar een 30-tal zeer oude auto's tentoongesteld worden.Dertig kilometer ten oosten van Santiago de Cuba, treft men Gran Piedra National Park.In dit park bevindt zich de Gran Piedra, een grote rots, die via een stalen ladder te beklimmen is.  

Voor de Cubaanse muziek moet u echt in Santiago de Cuba zijn. U komt hier erg veel gezellige plekjes tegen waar u naar verschillende soorten muziek kunt luisteren en waar veel wordt gedanst. Echte aanraders om te bezoeken zijn:

-     Casa de las Tradiciones: hier wordt dagelijks na 21.00 uur gedanst, overdag oefenen de muzikanten hier.

-     Casa de la Trova: dagelijks spelen hier van 12.00 tot 15.00 muzikanten hun balladen en ’s avonds van 20.00 tot 23.00 wordt hier de Son  (Cubaanse Salsa) gespeeld en dedanst.

-     La Conga de los Hoyos: hier draait alles om Konga muziek

-     De show van de legendarische Tropicana-Balletts: vanaf een openlucht tribune kunt u naar 200 dansers en danseressen kijken die de geschiedenis van Cuba dansen.  Dit optreden vindt in de bergen Sierra Maestra, 4 kilometer van het centrum Santiago vandaan.

Flora & fauna

Cuba bezit niet minder dan 8.00 verschillende planten-, boom- en bloemsoorten. Als u de bergen intrekt zult u zien dat de loofbossen plaats maken voor naaldwouden. De Yagroma wordt vereerd als de nationale boom van Cuba. Op de lagere delen van het eiland trekt de kokospalm de aandacht. En natuurlijk vindt u hier overal uitgestrekte rietsuiker- en koffieplantages. Dankzij de verscheidenheid aan landschappen is de soortenrijkdom van de dierenwereld groot. Op en rondom Cuba leven 54 zoogdiersoorten, 350 vogelsoorten, 42 soorten amfibieën, 1400 soorten weekdieren, 1900 soorten insecten, 106 soorten reptielen en 778 vissoorten. Rondom de koraalriffen in de kristalheldere Caribische Zee krioelt het van de veelkleurige koraalvissen. Er zijn op Cuba alleen niet-giftige slangen, waaronder de soms wel 4 m lange Boa Constrictor. Een veel voorkomende verschijning is de leguaan of kamhagedis. Dankzij hun schutkleur vallen zij niet op tegen de achtergrond van groen struikgewas en grijze rotsen. De rivieren en poelen van de tropische regenwouden zijn het jachtgebied van krokodillen.

Bevolking

In Cuba leven ruim 11 miljoen mensen; 3 miljoen van hen wonen in de hoofdstad Havana. De Cubaanse bevolking is een smeltkroes van culturen en rassen. Er leven veel mestiezen, voortgekomen uit een vermenging van Indianen en Spanjaarden. Verder wonen er afstammelingen van Spanjaarden en Afrikanen. Er stroomt echter ook Aziatisch, Zuid-Amerikaans en Europees bloed door de aderen van menig Cubaan. De Afrikanen werden als slaven naar het eiland gebracht, nadat de oorspronkelijke indiaanse bevolking was uitgestorven. In Cuba heerst vrijheid van godsdienst. De rooms-katholieken trekken de volste kerken.

Economie

In Cuba heeft men een socialistische plan-economie die veel te lijden heeft van een Amerikaanse boycot. Toch proberen de Cubanen het hoofd boven water te houden. De belangrijkste produkten op het eiland zijn sigaren, rum, vlees, citrusvruchten, koffie, sisal en suikerriet. Cuba is de grootste suikerrietproducent van de wereld. Sinds enkele jaren probeert men om de economie nieuw leven in te blazen met investeringen in het toerisme. Omdat de Amerikanen slechts met zeer veel moeite naar het eiland kunnen reizen, zijn het vooral Canadezen en Europeanen die Cuba bezoeken.

Geschiedenis

'Het mooiste land ter wereld', riep Columbus nadat hij op 27 oktober 1492 een eerste verkenningstocht over het eiland Cuba had gemaakt. Vol verbazing keek hij naar naakte Siboney- en Taíno-indianen die aan brandende bladeren zogen. Met deze 'sigaren' hielden zij hun kampvuren dag en nacht brandend. Nog groter was zijn verbazing toen hij merkte dat de Indianen het roken van deze tobac nog lekker vonden ook. Deze Indianen waren op hun beurt al in de 12de eeuw vanuit Venezuela naar Cuba gekomen. Zij jaagden op dieren, vingen vis en bedreven landbouw. Hun hutjes met daken van palmbladeren, de zogenoemde bohios, stonden model voor de gelijksoortige huisjes die u tot op de dag van vandaag in de landbouwgebieden van Cuba kunt tegenkomen. De komst van de Spanjaarden bracht de Indiaanse bevolking echter geen voorspoed. De Indianen hadden geen afweerstoffen tegen de vele ziekten (zoals de pokken) die de veroveraars hadden meegebracht en tot overmaat van ramp werden zij gedwongen om voor de Spanjaarden te werken, zowel op het land als diep in de mijnen. Het gevolg was dat de Indiaanse bevolking uitstierf, een tragische gebeurtenis in de Cubaanse geschiedenis.

Cuba werd vervolgens een belangrijk kruispunt voor de handel in het Caribisch gebied. Men bouwde stevige forten in Havana en Santiago de Cuba om de aanvallen van piraten af te kunnen slaan. Beruchte zeerovers als Zwartbaard en Houtpoot Le Clerc kwamen op de rijk gevulde zeilschepen af. Tot de 19de eeuw voeren schepen af en aan, zwaar beladen met zuiker, koffie en de dure blauwe verf uit de Indigoplant. In 1895 stortte de markt echter in en stichtte José Martí de Cubaanse Revolutie Partij. Dankzij Amerikaanse steun werd Cuba onafhankelijk van Spanje. Tot grote schrik van de Cubanen vertrok de Amerikaanse vloot niet, maar vestigden zij militaire basis op het eiland. Daarmee was het feitelijk met de Cubaanse onafhankelijkheid gedaan. Niet lang daarna namen de Noordamerikaanse investeringen een grote vlucht. Het waren echter niet de Cubanen, maar de buitenlandse investeerders, onder leiding van de Noordamerikaanse maffia, die hiervan profiteerden. Een diepe ontevredenheid groeide in de harten van de Cubanen en een revolutie bleek onontkoombaar. In 1959 nam Fidel Castro de macht op Cuba over en vestigde hij een socialistische staat. Hij werd geholpen door de beroemde revolutionair Ernesto 'Che' Guevara, die later onder Fidel Castro minister werd en weer later in Bolivia werd vermoord. Nog geen jaar later beletten de Verenigde Staten de Sovjet Unie om wapens naar het eiland te brengen. De spanningen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie liepen daarna hoog op. Een economische boycot tegen Cuba was het gevolg, een boycot die nog steeds van kracht is en het land economisch in zijn greep houdt. De gevolgen van deze boycot werden vooral voelbaar na de politieke veranderingen in Oost-Europa. Deze hadden namelijk tot gevolg dat de Russen hun steun aan Cuba stopzetten.

Cultuur & folklore

De boeiende geschiedenis van Cuba en de wonderlijke acculturatie tussen onder meer de Spaanse, Indiaanse en Afrikaanse culturen blijken een goede voedingsbodem te zijn voor een rijk cultureel leven. In musea en theaters en tijdens feesten en festivals komt u een grote verscheidenheid aan culturele uitingen tegen. Bekende festivals zijn het Gitaarfestival van Havana, het Visual Arts Biennial, het Caribisch Cultuurfestival, de Boleros de Oro en het Latijnsamerikaanse Filmfestival. Het eiland brengt ook veel bekende kunstenaars voort, waaronder de schilders Wifredo Lam en Portocarrero, de schrijvers Carpentier en Lezama Lima, de componisten Leo Brouwer en Ernesto Lecuona, en de zangers-componisten Silvio Rodríguez en Pablo Milanés. Cuba is ook het land waar Ernest Hemingway zijn beroemde boek The Old Man and the Sea schreef. Zijn buitenhuis Finca Vigía, gelegen in San Francisco de Paula (omgeving Havana), is voor bezoekers toegankelijk. Het doen en laten van de hedendaagse Cubaan is nauw verweven met het verleden van de eilandbewoners. Om dit verleden ook voor toekomstige generaties levend te houden, zijn er in Cuba musea ingericht. De belangrijkste musea in Cuba zijn: het Museum van de Stad en het Koloniaal Museum in Havana; het Historisch Museum in Guanabacoa; het Museum voor Koloniale Kunst en het Museum Emilio Bacardí in Santiago de Cuba; en het Museum Alejandro de Humboldt in Trinidad.

Een groot probleem voor Cuba is het ontbreken van verf op zijn monumenten. De kalkstenen muren zuigen tijdens een regenbui zoveel water op dat veel gebouwen op instorten staan. Stukje bij beetje worden de gebouwen gerenoveerd, waardoor ook onder andere de monumenten in Cuba weer een wat beter aanzien krijgen.


©2020 ARA Tours B.V.  |  Disclaimer  |  Copyright